HAREN WASSEN TIPS ‘N TRICKS


De laatste tijd hoor ik steeds vaker van mensen die hun haren te vaak wassen of niet op de juiste manier wassen. Vandaar maar eens wat tips ’n tricks wat betreft het haren wassen.

Hoe vaak

Hoe vaak moet je je haar nou echt wassen? Elke dag, elke week, elke maand? Hier is geen standaard advies voor, maar één ding is zeker: elke dag je haren wassen is echt niet goed voor je haar en niet goed voor je hoofdhuid!

Je huid heeft een natuurlijke talgproductie. Die is deels genetisch bepaald, maar je hebt er ook zelf invloed op. Wanneer je je haar en hoofdhuid te vaak reinigt, wordt het droger en daardoor gaat de talgproductie harder werken om de huid weer vetter te krijgen. Hierdoor heb je dus snel vet haar en ga je je haar dus alleen maar vaker wassen. Wanneer je je haar dus te vaak reinigt wordt niet alleen je talgproductie ontregelt en krijg je schilfers of extreem vet haar, maar je haar wordt er ook heel droog van omdat je alle voedingsstoffen uit je haar onttrekt.

Stel het wassen dus zo lang mogelijk uit. Meer dan 2-3 keer per week je haren wassen is echt niet nodig. Heb je droog haar of krullen, dan hoef je het nog minder vaak te wassen. En bij kinderen, zeker als ze heel jong zijn, is één keer per 2-3 weken echt wel voldoende. Als je zichtbaar vet haar hebt, een jeukende hoofdhuid of duidelijk vuil haar, dan wordt het tijd om je haar te wassen. 

Als je gewend bent om elke dag je haar te wassen kan ik me ook best voorstellen, dat het gek is om dat niet te doen. Probeer dan eens om het alleen uit te spoelen, dit mag wel elke dag, en eventueel een klein beetje conditioner aan te brengen in de punten.

Wassen in de juiste volgorde

Shampoo kiezen

Kies een shampoo, die past bij jou type haar en hoofdhuid. Bij voorkeur een zonder Sulfaten (Sulfaten zijn zeer krachtige, maar tegelijkertijd ook redelijk agressieve reinigers waarvan het gebruik vaak samengaat met een uitdrogende en irriterende werking) en zonder parabenen hier kun je meer informatie vinden over parabenen) Weet je niet zeker welke shampoo bij je past, vraag dan vrijblijvend advies.

Borstelen

Zeker bij lang haar, eerst je haren even goed uitborstelen. Je verwijdert dan vast de losse haren, waardoor er minder klitten ontstaan. Bovendien verwijder je vast een groot deel van de lak en gel uit het haar. Wat weer scheelt in de hoeveelheid shampoo, die je nodig hebt.

Nat maken


Maak je haar goed nat, dit zorgt ervoor, dat je de shampoo beter kunt verdelen. Bovendien spoel je dan van te voren alvast wat vuil uit je haar.

Shampoo aanbrengen

Gebruik een kleine hoeveelheid shampoo (ter grootte) van een euro is voor kort haar al meer dan voldoende). Verdeel deze eerst goed over je beide handen en dan op het haar dicht bij de hoofdhuid. 

Masseren

Je kunt nu de hoofdhuid heel zachtjes met je vingertoppen gaan masseren. Je maakt hierdoor het vuil en de dode huidcellen los en stimuleert de bloedsomloop. Hierdoor wordt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof aan de haarzakjes verbeterd. Wat zorgt voor gezond haar, een gezonde hoofdhuid en bovendien minder haaruitval. Verdeel de shampoo voorzichtig naar de punten. Ga hierbij vooral niet wrijven. Vooral bij lang haar, hoe verder naar de punten, hoe poreuzer het haar, en hoe voorzichtiger het gewassen moet worden.

Schuim

Shampoos worden schuimend gemaakt omdat wij dat zo prettig vinden. De hoeveelheid schuim zegt niets over de reinigende capaciteiten van een shampoo. Een shampoo die minder of niet schuimt, wast je haar net zo schoon.

2 keer wassen

Zeker als je zo ver bent, dat je je haar niet meer elke dag wast is 2 keer wassen aan te raden. De eerste wasbeurt zorgt er namelijk voor dat alle vuil en productresten los komen en uit het haar verwijdert worden en de tweede wasbeurt krijgen de verzorgende stoffen in de shampoo de kans om hun werk te doen.

Uitspoelen

Spoel het haar goed uit tot er helder water van af komt en alle restproduct er uit is. Doe dit bij voorkeur met koud(er) water. Met het lauwwarme water kun je je haren goed ontvetten, zodat ophoping en restanten van haarproducten verwijderd worden.
Het koude water zorgt er daarna voor dat de haarschubben sluiten, waardoor de haarkleur langer mooi blijft en je haar er niet dof en pluizig uit zal zien. Daarnaast glanst het haar veel meer. Het is af te raden om haar met heel heet water te wassen, omdat je het haar anders beschadigt.

Conditioner

Gebruik na het wassen van je haren bij voorkeur altijd een conditioner. Deze zorgt ervoor dat je haar extra wordt verzorgd, de haarschubben beter sluiten en meer glans krijgt.

Drogen

Nat haar is heel kwetsbaar, dus wees voorzichtig! Absoluut niet droog wrijven, maar druk het water er zoveel mogelijk uit met een handdoek. Eventueel kun je de handdoek om je hoofd wikkelen, na en kwartiertje heeft die dan het meeste vocht geabsorbeerd.

Masker

Wil je je haar optimaal verzorgen en extra bouwstenen meegeven? Gebruik dan na de wasbeurt een haarmasker.
Je kunt dit gebruiken op handdoekdroog haar. Goed verdelen en met een handdoek om het hoofd lekker laten inwerken. Na 5-10 minuten weer uitspoelen

BewarenBewaren