HAREN WASSEN TIPS ‘N TRICKS


De laatste tijd hoor ik steeds vaker van mensen die hun haren te vaak wassen of niet op de juiste manier wassen. Vandaar maar eens wat tips ’n tricks wat betreft het haren wassen.

Hoe vaak

Hoe vaak moet je je haar nou echt wassen? Elke dag, elke week, elke maand? Hier is geen standaard advies voor, maar één ding is zeker: elke dag je haren wassen is echt niet goed voor je haar en niet goed voor je hoofdhuid!

Je huid heeft een natuurlijke talgproductie. Die is deels genetisch bepaald, maar je hebt er ook zelf invloed op. Wanneer je je haar en hoofdhuid te vaak reinigt, wordt het droger en daardoor gaat de talgproductie harder werken om de huid weer vetter te krijgen. Hierdoor heb je dus snel vet haar en ga je je haar dus alleen maar vaker wassen. Wanneer je je haar dus te vaak reinigt wordt niet alleen je talgproductie ontregelt en krijg je schilfers of extreem vet haar, maar je haar wordt er ook heel droog van omdat je alle voedingsstoffen uit je haar onttrekt.

Stel het wassen dus zo lang mogelijk uit. Meer dan 2-3 keer per week je haren wassen is echt niet nodig. Heb je droog haar of krullen, dan hoef je het nog minder vaak te wassen. En bij kinderen, zeker als ze heel jong zijn, is één keer per 2-3 weken echt wel voldoende. Als je zichtbaar vet haar hebt, een jeukende hoofdhuid of duidelijk vuil haar, dan wordt het tijd om je haar te wassen. 

Als je gewend bent om elke dag je haar te wassen kan ik me ook best voorstellen, dat het gek is om dat niet te doen. Probeer dan eens om het alleen uit te spoelen, dit mag wel elke dag, en eventueel een klein beetje conditioner aan te brengen in de punten.

Wassen in de juiste volgorde

Shampoo kiezen

Kies een shampoo, die past bij jou type haar en hoofdhuid. Bij voorkeur een zonder Sulfaten (Sulfaten zijn zeer krachtige, maar tegelijkertijd ook redelijk agressieve reinigers waarvan het gebruik vaak samengaat met een uitdrogende en irriterende werking) en zonder parabenen hier kun je meer informatie vinden over parabenen) Weet je niet zeker welke shampoo bij je past, vraag dan vrijblijvend advies.

Borstelen

Zeker bij lang haar, eerst je haren even goed uitborstelen. Je verwijdert dan vast de losse haren, waardoor er minder klitten ontstaan. Bovendien verwijder je vast een groot deel van de lak en gel uit het haar. Wat weer scheelt in de hoeveelheid shampoo, die je nodig hebt.

Nat maken


Maak je haar goed nat, dit zorgt ervoor, dat je de shampoo beter kunt verdelen. Bovendien spoel je dan van te voren alvast wat vuil uit je haar.

Shampoo aanbrengen

Gebruik een kleine hoeveelheid shampoo (ter grootte) van een euro is voor kort haar al meer dan voldoende). Verdeel deze eerst goed over je beide handen en dan op het haar dicht bij de hoofdhuid. 

Masseren

Je kunt nu de hoofdhuid heel zachtjes met je vingertoppen gaan masseren. Je maakt hierdoor het vuil en de dode huidcellen los en stimuleert de bloedsomloop. Hierdoor wordt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof aan de haarzakjes verbeterd. Wat zorgt voor gezond haar, een gezonde hoofdhuid en bovendien minder haaruitval. Verdeel de shampoo voorzichtig naar de punten. Ga hierbij vooral niet wrijven. Vooral bij lang haar, hoe verder naar de punten, hoe poreuzer het haar, en hoe voorzichtiger het gewassen moet worden.

Schuim

Shampoos worden schuimend gemaakt omdat wij dat zo prettig vinden. De hoeveelheid schuim zegt niets over de reinigende capaciteiten van een shampoo. Een shampoo die minder of niet schuimt, wast je haar net zo schoon.

2 keer wassen

Zeker als je zo ver bent, dat je je haar niet meer elke dag wast is 2 keer wassen aan te raden. De eerste wasbeurt zorgt er namelijk voor dat alle vuil en productresten los komen en uit het haar verwijdert worden en de tweede wasbeurt krijgen de verzorgende stoffen in de shampoo de kans om hun werk te doen.

Uitspoelen

Spoel het haar goed uit tot er helder water van af komt en alle restproduct er uit is. Doe dit bij voorkeur met koud(er) water. Met het lauwwarme water kun je je haren goed ontvetten, zodat ophoping en restanten van haarproducten verwijderd worden.
Het koude water zorgt er daarna voor dat de haarschubben sluiten, waardoor de haarkleur langer mooi blijft en je haar er niet dof en pluizig uit zal zien. Daarnaast glanst het haar veel meer. Het is af te raden om haar met heel heet water te wassen, omdat je het haar anders beschadigt.

Conditioner

Gebruik na het wassen van je haren bij voorkeur altijd een conditioner. Deze zorgt ervoor dat je haar extra wordt verzorgd, de haarschubben beter sluiten en meer glans krijgt.

Drogen

Nat haar is heel kwetsbaar, dus wees voorzichtig! Absoluut niet droog wrijven, maar druk het water er zoveel mogelijk uit met een handdoek. Eventueel kun je de handdoek om je hoofd wikkelen, na en kwartiertje heeft die dan het meeste vocht geabsorbeerd.

Masker

Wil je je haar optimaal verzorgen en extra bouwstenen meegeven? Gebruik dan na de wasbeurt een haarmasker.
Je kunt dit gebruiken op handdoekdroog haar. Goed verdelen en met een handdoek om het hoofd lekker laten inwerken. Na 5-10 minuten weer uitspoelen

BewarenBewaren

INDIASE HOOFDMASSAGE

Wat is een Indiase hoofdmassage?

Een Indiase hoofdmassage is een massage van de bovenrug, schouders, armen, nek en hoofdhuid. Het is een ontspannende massage met afwisselend zachte en stevige handelingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kneden, kloppen, drukpunten en er wordt er zachtjes aan het haar getrokken. De massage wordt zittend op een stoel en door de kleding heen uitgevoerd.

Waarom een Indiase hoofdmassage?

Hoofdmassage is al eeuwenoud, maar juist in deze tijd van stress en drukte is het een heerlijk ontspannende massage. Deze vorm van massage is dan ook vooral geschikt om vermoeidheid, stress, spanning, slapeloosheid en hoofdpijn te verlichten. Tijdens de massage wordt niet alleen voor ontspanning gezorgd, maar ook wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor de afvalstoffen makkelijker en sneller worden afgevoerd. Het bevordert diepere ademhaling wat meer zuurstof oplevert. De effecten zijn niet alleen fysiek te merken zijn, maar ook mentaal krijg je er een energieboost van.

De volledige massage duurt ongeveer 30 minuten. Tijdens de massage zit je op een stoel en hou je je kleding aan. Het is verstandig om na de massage een glas water te drinken. Massage bevordert de afvoer van afvalstoffen. Water helpt de vrijgekomen afvalstoffen via de nieren en de blaas te verwijderen uit het lichaam. De massage doet dus nog meer voor je, als je na de massage water drinkt.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Hoofdluis – Hoe kom je eraan, maar vooral hoe kom je er vanaf?

Het kriebelt als een gek en bijna iedereen krijgt er wel een keer mee te maken, en vervolgens krijgt iedereen in de omgeving ermee te maken.


(bron: rivm)

Hoofdluis komt veel voor op basisscholen, maar tegenwoordig ook veel op middelbare scholen. Ze lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. Bijvoorbeeld tijdens het spelen, bij het samen kijken op telefoon of tablet, bij het maken van een selfie of bij het geven van een knuffel.

Hoe zien ze eruit?

Een hoofdluis is ongeveer 3 mm groot en grijsblauw of roodbruin van kleur. Een neet (eitje) is ongeveer 1mm groot en is grijs-wit van kleur. Een neet wordt nog wel eens verward met roos. Het verschil is dat roos los zit en neten juist aan de harenvastgekleefd zitten. Neten, die dicht bij de hoofdhuis vast zitten bevatten eitjes. Als de neten een paar cm van de hoofdhuid vandaan zitten, dan zijn ze uitgekomen en leeg.


(bron: rivm)

Luizen pluizen. Hoe ontdek je hoofdluis.

Hoofdluis begint soms met huis, maar niet altijd. Controleer daarom regelmatig. Als het snel ontdekt wordt zijn er nog niet zo veel hoofdluizen en is de behandeling makkelijker.
Als je controleert kijk dan goed tussen het haar. Vooral achter de oren en in de nek zitten ze vaak verstopt. Je kunt dit het beste doen met een luizenkam boven een wit vel papier, wasbak of bad. Je kunt dan goed zien of er luizen uitvallen. Kam het haar goed vanaf de hoofdhuid.

Luis in je haar? Kammen maar!

De beste aanpak is 2 weken lang elke dag kammen. (niet stiekum een dagje overslaan, dan bestaat de kans dat je opnieuw kunt beginnen) Het kammen kun je het beste als volgt aanpakken:
– maak het haar nat
– verdeel een flinke hoeveelheid cremespoeling door het haar
– kam met een gewone kam of borstel de klitten er uit.
– Houd het hoofd voorover, boven een wasbak, bad of wit vel papier. Kam het haar met een fijntandige kam  van achter naar voren, begin telkens dicht bij de hoofdhuid. De hoofdluizen zitten namelijk op de hoofdhuid. Zorg dat je elke haarpluk goed doorkamt.
– Veeg de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier of papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.
– Neten kun je verwijderen met de nagels. Je kunt de neten ook deppen met een wattenschijfje met azijn erop. De neten laten dan makkelijker los.
– Spoel de crèmespoeling uit het haar.
– Maak de kam na gebruik goed schoon.

Welke kam?

Met een plastic kam verwijder je alleen de luizen. Een metalen kam verwijdert ook neten. Zeker voor wat langer haar werkt een metalen kam met lange tanden het beste.


(bron: rivm)

Toch liever behandelen?

Gebruik dan bij voorkeur een middel met dimeticon. Hoofdluis kan namelijk ongevoelig worden voor de stoffen malathion en permitrine.
Ook wanneer je een antihoofdluismiddel gebruikt, moet je het haar twee weken lang elke dag uitkammen met een luizen- of netenkam.

Echt geen zin of tijd om 2 weken te kamen?

Er is nog een andere oplossing. Wil je in één keer van luizen af? Dan kun je terecht bij de Luizenkliniek, zij beloven je binnen twee uur luisvrij te maken met hun speciale apparatuur.

Maak het bespreekbaar!!

Hoofdluis heb je niet alleen, het is erg besmettelijk. Vergeet dus vooral niet je omgeving in te lichten. Denk hierbij aan school, sportclub, opvang, vrienden en familie. Bovendien moet je al je gezinsleden controleren en vergeet ook je eigen haar niet. Geen luizen, dan eens per week controleren.

Extra maatregelen nemen? Niet nodig!

Extra maatregelen zoals het wassen van kleding, knuffels of beddengoed, stofzuigen, spullen in de vriezer stoppen of het gebruik van luizencapes zijn niet nodig. Luizen verspreiden zich door haar contact.  Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven.

Preventief

Wist je dat hoofdluizen de geur van Tea Tree niet lekker vinden?
Om de hoofdluizen op afstand te houden adviseer ik dus het haar te verzorgen met O’right Tea Tree Shampoo, Tea Tree Conditioner en Tea Tree Scalp Spray. De Tea Tree Scalp Spray kun je dagelijks een beetje onderin de nek en achter de oren sprayen dan blijft de geur langer hangen en werkt dan effectief ter voorkoming van hoofdluis.

De Tea Tree lijn van O’right bevat pure Australische Tea Tree-olie.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

TOPHAIR Düsseldorf

Zaterdag 5 maart 2016 ben ik met een paar collega’s naar TOPHAIR in Düsseldorf geweest. Het is een eindje sturen, maar dan heb je ook wat. TOPHAIR is een grote kappersbeurs waar de nieuwste trends, technieken en kappersproducten te vinden zijn. Met shows door grote namen uit de kapperswereld als Patrick Cameron, Toni & Guy en Guy Tang.
TOPHAIR
Er waren twee grote hallen: een vooral met stands van de grote kappersmerken als Goldwell, Wella, Schwarzkopf, l’Oreal. Leuk om doorheen te lopen en alles te bekijken. Ik ben echter super blij met mijn merk Four Reasons, dus hier waren we wel vrij snel doorheen.
En in de andere hal waren vooral de groothandels en leveranciers van borstels, kammen, haaraccessoires, krul- en stijltangen, tondeuses en scharen. Heerlijk om tussendoor te struinen. Ik heb niet veel gekocht, maar ik ben heel blij met mijn aankopen! Hier ga ik weer veel plezier van hebben.
thumb_SAM_1137_1024
Het leukst vond ik toch wel de shows. Wij hebben er 2 bezocht, die van Patrick Cameron en die
van Guy Tang.
thumb_SAM_1070_1024
Patrick Cameron, als er iemand is bij wie je inspiratie kunt vinden voor het opsteken van lang haar, dan is het wel bij hem. Geweldig hoe hij zijn show presenteerde, wat een leuke vent! Met als thema Modern Vintage maakt hij in korte tijd hele mooie opsteekkapsels. Ik kreeg gewoon zin om mijn oefenhoofd erbij te pakken en maar eens aan de slag te gaan met deze technieken.
thumb_SAM_1092_1024
En dan Guy Tang, daar was ik echt heel benieuwd naar! Guy is Hollywood Hairstylist en Balayage Expert, vooral bekend van Facebook, Instagram en Youtube waar hij veel foto’s en video’s plaatst van zijn technieken en modellen, met bekende uitspraken als HairBesties. Balayage is trouwens een Frans woord voor een ‘veeg’ of ’verven’.  Deze techniek wordt gebruikt om een sun-kissed, natuurlijk effect aan je haarkleur te geven.
Je kon aan hem maken dat hij Amerikanen gewend is als publiek. De interactie en het geschreeuw vanuit de zaal was niet zoals in Amerika. Maar zijn modellen waren super mooi gekleurd. Ik heb veel bruikbare tips gehoord voor het maken van de balayage en welke kleurrecepten je kunt maken om die mooie kleuren te krijgen.
thumb_SAM_1110_1024
Al met al een TOPdag!