Hoofdluis – Hoe kom je eraan, maar vooral hoe kom je er vanaf?

Het kriebelt als een gek en bijna iedereen krijgt er wel een keer mee te maken, en vervolgens krijgt iedereen in de omgeving ermee te maken.


(bron: rivm)

Hoofdluis komt veel voor op basisscholen, maar tegenwoordig ook veel op middelbare scholen. Ze lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. Bijvoorbeeld tijdens het spelen, bij het samen kijken op telefoon of tablet, bij het maken van een selfie of bij het geven van een knuffel.

Hoe zien ze eruit?

Een hoofdluis is ongeveer 3 mm groot en grijsblauw of roodbruin van kleur. Een neet (eitje) is ongeveer 1mm groot en is grijs-wit van kleur. Een neet wordt nog wel eens verward met roos. Het verschil is dat roos los zit en neten juist aan de harenvastgekleefd zitten. Neten, die dicht bij de hoofdhuis vast zitten bevatten eitjes. Als de neten een paar cm van de hoofdhuid vandaan zitten, dan zijn ze uitgekomen en leeg.


(bron: rivm)

Luizen pluizen. Hoe ontdek je hoofdluis.

Hoofdluis begint soms met huis, maar niet altijd. Controleer daarom regelmatig. Als het snel ontdekt wordt zijn er nog niet zo veel hoofdluizen en is de behandeling makkelijker.
Als je controleert kijk dan goed tussen het haar. Vooral achter de oren en in de nek zitten ze vaak verstopt. Je kunt dit het beste doen met een luizenkam boven een wit vel papier, wasbak of bad. Je kunt dan goed zien of er luizen uitvallen. Kam het haar goed vanaf de hoofdhuid.

Luis in je haar? Kammen maar!

De beste aanpak is 2 weken lang elke dag kammen. (niet stiekum een dagje overslaan, dan bestaat de kans dat je opnieuw kunt beginnen) Het kammen kun je het beste als volgt aanpakken:
– maak het haar nat
– verdeel een flinke hoeveelheid cremespoeling door het haar
– kam met een gewone kam of borstel de klitten er uit.
– Houd het hoofd voorover, boven een wasbak, bad of wit vel papier. Kam het haar met een fijntandige kam  van achter naar voren, begin telkens dicht bij de hoofdhuid. De hoofdluizen zitten namelijk op de hoofdhuid. Zorg dat je elke haarpluk goed doorkamt.
– Veeg de kam regelmatig af aan een stuk keukenpapier of papieren zakdoek. Gooi deze na afloop weg.
– Neten kun je verwijderen met de nagels. Je kunt de neten ook deppen met een wattenschijfje met azijn erop. De neten laten dan makkelijker los.
– Spoel de crèmespoeling uit het haar.
– Maak de kam na gebruik goed schoon.

Welke kam?

Met een plastic kam verwijder je alleen de luizen. Een metalen kam verwijdert ook neten. Zeker voor wat langer haar werkt een metalen kam met lange tanden het beste.


(bron: rivm)

Toch liever behandelen?

Gebruik dan bij voorkeur een middel met dimeticon. Hoofdluis kan namelijk ongevoelig worden voor de stoffen malathion en permitrine.
Ook wanneer je een antihoofdluismiddel gebruikt, moet je het haar twee weken lang elke dag uitkammen met een luizen- of netenkam.

Echt geen zin of tijd om 2 weken te kamen?

Er is nog een andere oplossing. Wil je in één keer van luizen af? Dan kun je terecht bij de Luizenkliniek, zij beloven je binnen twee uur luisvrij te maken met hun speciale apparatuur.

Maak het bespreekbaar!!

Hoofdluis heb je niet alleen, het is erg besmettelijk. Vergeet dus vooral niet je omgeving in te lichten. Denk hierbij aan school, sportclub, opvang, vrienden en familie. Bovendien moet je al je gezinsleden controleren en vergeet ook je eigen haar niet. Geen luizen, dan eens per week controleren.

Extra maatregelen nemen? Niet nodig!

Extra maatregelen zoals het wassen van kleding, knuffels of beddengoed, stofzuigen, spullen in de vriezer stoppen of het gebruik van luizencapes zijn niet nodig. Luizen verspreiden zich door haar contact.  Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven.

Preventief

Wist je dat hoofdluizen de geur van Tea Tree niet lekker vinden?
Om de hoofdluizen op afstand te houden adviseer ik dus het haar te verzorgen met O’right Tea Tree Shampoo, Tea Tree Conditioner en Tea Tree Scalp Spray. De Tea Tree Scalp Spray kun je dagelijks een beetje onderin de nek en achter de oren sprayen dan blijft de geur langer hangen en werkt dan effectief ter voorkoming van hoofdluis.

De Tea Tree lijn van O’right bevat pure Australische Tea Tree-olie.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren